Emirates

Emirates

Emirates'in muhteşem yolculuğunun temel taşları

Havayolumuzun tarihindeki önemli anları ve mütevazı başlangıcımızdan sektör lideri ürün ve hizmetlerle tanınan dünya çapında bir havacılık aktörüne nasıl dönüştüğümüzü öğrenin.

1984 yılında, zamanın BAE Savunma Bakanı ve Dubai’nin ilerici kraliyet ailesinin üyesi olan Şeyh Muhammed bin Rashid Al‑Maktoum, o sıralar dnata'da genel müdür olarak görev yapan Sör Maurice Flanagan’dan bir havayolu şirketinin kurulmasıyla ilgili çalışmalara başlamasını istedi.

O yılın Aralık ayına gelindiğinde, kapsamlı bir iş planı hazırlanmıştı ve yeni havayolu için “Emirates” adı seçildi.

1985 yılı Mart ayında Maurice Flanagan'a, 10 milyon dolar kuruluş sermayesiyle 5 ay içinde bir havayolu kurmak gibi zorlu bir görev verildi. Kendisine havayolunun “iyi görünmesi, iyi olması ve para kazandırması” gerektiği söylendi. Dubai’nin Open Skies politikasına bağlı olarak herhangi bir sübvansiyon ya da havacılık politikasına bağlı bir koruma olmayacaktı.

25 Ekim 1985’te Emirates, Pakistan International Airlines’tan personeliyle kiralanan Boeing 727 ve Airbus 300 B4 uçaklarla Dubai’den Karaçi ve Mumbai’ye uçuşlar düzenlemeye başladı.

3 Temmuz 1987’de, Emirates, kendisine ait ilk uçak olan Airbus A310-304’ü, Toulouse’dan Dubai’ye gerçekleştirilen A6-EKA uçuşuyla teslim aldı.

İlk uçuş noktaları

Emirates, faaliyete geçmesinden sonraki ilk 5 yılda, uçuş ağını 14 noktaya genişletti

1985- Dubai, Mumbai, Delhi, Karaçi,

1986- Amman, Colombo, Kahire, Dhaka, 

1987- Male, Frankfurt, İstanbul, 

1988- Şam, 

1989- Cidde, Kuveyt

 

Yeni bir standart belirleme

Emirates, uçak içi eğlence konusunda öncülük yaptı ve filosundaki tüm kabin sınıflarındaki her koltuğa video sistemleri kuran ilk havayolu oldu.

DXB’de yeni bir terminal

1992 yılında Dubai Uluslararası Havalimanı’nda, önemli bir revizyon tamamlandı ve Emirates yeni 2 milyon dolarlık kalkış terminaline taşındı.

İlk 777 siparişi dünya çapında manşet oldu

Emirates’in 7 adet Boeing 777 siparişi ve 7 tane daha ek sipariş opsiyonu, şirketin bu konudaki tutkusunu gösterdi ve birinci Körfez Savaşı’nın vurduğu endüstriye bir güven oyu oldu.

Uçak içi bağlantı olanaklarının öncüsü

Emirates, Airbus'ta her üç sınıfta da telekomünikasyon hizmetlerini başlatan ilk havayolu şirketi oldu.

Gökyüzünde faks hizmeti

Emirates, Airbus filosuna müşterilerinin havadayken iletişim kurmaya devam etmesini sağlamak için uçak içi faks olanağı ekleyen ilk havayolu oldu.

Emirates, Air Lanka’nın %43'ünü satın aldı

Emirates Group, Air Lanka’nın (daha sonra değişen adıyla SriLankan) %43 hissesini satın aldı ve 10 yıllık yönetim sözleşmesi imzaladı.

DXB’de Terminal 2 açıldı

Dubai Uluslararası Havalimanı’nda açılan yeni Terminal 2, havalimanının yıllık yolcu kapasitesinde 2 milyonluk bir artış sağladı.

Havacılık merkezi olarak Dubai’nin büyümesi

Dubai Uluslararası Havalimanı'na yolcu girişi 11 milyona ulaştı.

Söz konusu mali yılda (1999‑2000), Emirates, 32 uçaktan oluşan filosu ile 4,7 milyon yolcu taşıdı.

1990’larda eklenen güzergahlar

Emirates, yeni milenyuma yaklaşılırken dünya çapındaki uçuş ağını 50 şehri kapsayacak şekilde genişletti

1990- Riyad, Tahran, Singapur, Manila, Manchester, 1991- Londra Heathrow, Hong Kong, Beyrut, 1992- Paris, Roma, Zürih, Jakarta, 1993- Dammam, Maskat, 1994- Nice, Larnaka, Londra Gatwick, 1995- Johannesburg, Nairobi, 1996- Atina, Melbourne, Kuala Lumpur, 1997- Dar-es-salaam, 1998- Malta, Peşaver, 1999- İslamabad, Lahor, Münih

En büyük uluslararası havayolu: Emirates

Havacılık sektörü COVID‑19 salgınından kaynaklı zararı telafi etmeye çalışırken Emirates, 2020 senesinde 15,8 milyon yolcu taşıyarak en büyük uluslararası havayolu unvanını korudu.

Emirates Fuar Pavyonu

Expo 2020'de kapılarını ziyaretçilere açan Emirates Fuar Pavyonu, ticari havacılık sektörünün geleceğini sergiliyor.